Gruzja i Armenia

Gruzja, to kraj bardzo urozmaicony pod względem krajobrazu, gleb i klimatu, w większej części górzysty, od północy i południa ujęty w klamry wyniosłych grzbietów Wielkiego i Małego Kaukazu. Z wyjątkiem wyższych partii gór uprawy winorośli spotyka się praktycznie we wszystkich gruzińskich regionach, ale ich rozmieszczenie nie jest równomierne.

Gruzja – kraj, w którym narodziło się wino

Tbilisi – Kachetia – Kaukaz
czerwiec 2018

Kaukaz śmiało można nazwać kolebką winiarstwa. To tutaj Noe sadził pierwsze krzewy winorośli, a wyjątkowe tradycje enologiczne kultywowane są w tym regionie do dziś. Ale Gruzja to nie tylko wina – to także górzyste tereny Kaukazu z ukrytymi wśród dolin monastyrami, których mury pamiętają pierwsze tysiąclecie naszej ery. To także dzika przyroda z malowniczymi zakątkami, niepowtarzalna kuchnia i słynna na cały świat gruzińska gościnność. Podczas całej podróży, oprócz pilota i sommeliera towarzyszył nam będzie Giorgi Maglakelidze – mieszkający w Polsce autor przewodników i książek o kulturze, historii oraz kuchni gruzińskiej. Dzięki jego obecności nasza wyprawa pozwoli poczuć smak i klimat prawdziwej Gruzji.