Włochy

Kraj, gdzie wino robi się od zawsze i gdzie – jak w niewielu innych miejscach na świecie – widać to na każdym kroku. Zaletą włoskiego winiarstwa jest nie tylko fakt, że Włochy wytwarzają najwięcej wina na świecie, ale też to, że jest to produkcja chyba najbardziej zróżnicowana. Wynika to z fantastycznego wprost i bardzo odmiennego zależnie od części półwyspu klimatu, mnogości różnych siedlisk i mieszanina rodzimych i światowych odmian...

Wina Południowych Włoch
w Warszawie

Kolacja klubowa z winami włoskimi
kwiecień 2017

Miło nam zaprosić Państwa na kolację klubową połączoną z degustacją win z południowych Włoch

 

Na szlaku primitivo

Apulia i Bazylikata
kwiecień 2017

Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Odwiedzimy miasto jaskiń – Materę, przenocujemy w jedynych w swoim rodzaju domach jak z bajki czyli trullach, zagubimy w średniowiecznym labiryncie starego miasta w Bari. Towarzyszyć nam będzie nadmorska bryza, energetyczne słońce i serdeczni ludzie. I oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!

 

Opera Aida w Arena di Verona

Werona – Jezioro Garda – Valpolicella
sierpień 2017

Werona kojarzy się przede wszystkim z kochankami Julią i Romeem, których tragiczne losy Szekspir umiejscowił w tym właśnie mieście. Dla miłośników wina jest to stolica regionu Veneto – ze znakomitym amarone della valpolicella na czele. Ci, którzy interesują się muzyką, nie mogli nie słyszeć o słynnym operowym festiwalu Arena di Verona, który od ponad stu lat przyciąga do tego historycznego miasta tysiące melomanów.

 

Słynne wina z Piemontu

Barolo, Barbaresco i trufle
listopad 2017

Piemont to obok Toskanii najważniejszy region winiarski Włoch. Podczas naszej enologicznej wyprawy nie zabraknie degustacji win takich jak: barolo, barbaresco czy dolcetto. Będziemy mieli również okazję uczestniczyć w prawdziwym truflobraniu oraz truflowym obiedzie. W miasteczku Bra odnajdziemy źródła międzynarodowego ruchu Slow Food, a w Albie posmakujemy najlepszych piemonckich serów. A to wszystko wśród malowniczo położonych wiosek i miasteczek, z widokiem na ośnieżone alpejskie szczyty.