Grand tour de Bordeaux

Bordeaux to bezsprzecznie najsłynniejszy region winiarski świata. Ciężkie, rubinowoczerwone wina weszły nawet do naszego słownika, bo to im przecież zawdzięczamy kolor bordowy. Dzisiejsze Bordeaux to plątanina ponad czterdziestu apelacji, w których wina tworzy niemal dziesięć tysięcy producentów. Całość dodatkowo komplikują zawiłe systemy klasyfikacji i oceny. Aby przebić się przez gąszcz poznawczych trudności i dotrzeć do tych najważniejszych i najlepszych win, trzeba wybrać się z naszymi ekspertami w wielką podróż nad Żyrondę.

Plan wycieczki

Po przylocie do Bordeaux po południu zakwaterujemy się w centrum miasta, które urzeka elegancką dziewiętnastowieczną architekturą. Jeszcze przed kolacją rozpoczniemy pierwszą degustację, podczas której sommelier przedstawi specyfikę odwiedzanego regionu winiarskiego. Degustację będziemy kontynuować podczas kolacji, na którą zostaną podane najpopularniejsze dania oraz sery z Akwitanii. Nocleg w Bordeaux.

W tym dniu odwiedzimy królestwo caberneta, czyli Haut-Médoc, a dokładniej apelację Margaux. Zaczniemy od wizyty i degustacji w Châteaux Durfort-Vivens, następnie pojedziemy na warsztaty kupażowania win do posiadłości La Tour de Bessan. Będziemy mieć niepowtarzalną okazję skosztowania jednoszczepowych win z tutejszych odmian i stworzenia z nich własnych kupaży.
Lunch połączony z degustacją win zjemy w słynnym Château Brane-Cantenac. Po południu wizyta w wysoko sklasyfikowanej winiarni Château Desmirail. W drodze powrotnej postój przed najsłynniejszymi posiadłościami. Wieczorem czas na kolację we własnym zakresie, a dla chętnych fakultatywna degustacja, podczas której spróbujemy win Premier Grand Cru Classé 1855, czyli „słynnej piątki” oraz Château d’Yquem. Nocleg w Bordeaux.

Kolejnego dnia odwiedzimy południowe apelacje regionu. Na początek Pessac-Léognan ze słynnym Haut-Brion. Białych i czerwonych win z Graves spróbujemy w kameralnym Château Bouscaut, a następnie podczas lunchu w Smith Haut Lafitte. Po południu przejedziemy do słynącego ze szlachetnych słodkich win regionu Sauternes. Tam odwiedzimy zaprzyjaźnione z Klubem Domu Wina Château Doisy-Védrines. Po powrocie do miasta czas wolny na kolację we własnym zakresie oraz dalsze degustacje. Nocleg w Bordeaux.

Następnego dnia przekroczymy Żyrondę i udamy się na słynny prawy brzeg do królestwa odmiany merlot. Wina z niej będziemy degustować w posiadłościach zgromadzonych wokół średniowiecznego miasteczka Saint-Émilion. Zanim zaczniemy degustacje przespacerujemy się podziemnymi korytarzami, kiedyś będącymi rozległymi kamieniołomami. Obecnie stanowią ciągnące się kilometrami piwnice wypełnione beczkami i butelkami znakomitych win. Czas na lunch we własnym zakresie będzie w samym miasteczku urzekającym zabytkową kamienną architekturą oraz winnicami, które niemal wdzierają się na ulice i place. Tego dnia obowiązkowym punktem programu będzie postój przy słynnej posiadłości Château Petrus.
Wieczorem wspólna kolacja pożegnalna w Bordeaux z winami z obszaru Entre-Deux-Mers.

Do południa czas wolny w Bordeaux, a po południu przejazd na lotnisko i powrót do Warszawy.

 

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Gwarantujemy:

Przeloty liniami Wizz Air Warszawa – Bordeaux – Warszawa z bagażem rejestrowanym; przejazdy autokarowe na trasie zwiedzania; zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelach o standardzie 4* w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 290 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadanie i obiad lub kolacja (zgodnie z programem); wino do obiadów i kolacji w ilości ok.1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje w winiarniach zgodnie z programem; opiekę polskiego pilota-specjalisty winiarskiego; opiekę lokalnego przewodnika; ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż.

Dodatkowo płatne:

pokój jednoosobowy 290 EUR; posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie; zajęcia fakultatywne: degustacja „wielkiej piątki” – 250 EUR.

Przewodnikiem wycieczki będzie:

Wojciech Giebuta

Przewodnik turystyczny i winiarski, sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina” z tytułem International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Pasjonat muzyki operowej oraz barokowej sztuki.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej!

Grand tour de Bordeaux

23.10
- 27.10.2018
5 dni

Relacje z podróży - Francja:

Aby zobaczyć w Prowansji kwitnące pola lawendy, należy odwiedzić ją w czerwcu lub lipcu. Problem tylko polega na tym, że wówczas panują tam upały trudne do zniesienia. Trzeba zatem przygotować się na gorąco i mężnie stawić otaczającej rzeczywistości czoła. Przy okazji wizyty o tej właśnie porze roku bez najmniejszych problemów uświadomimy sobie, dlaczego w Prowansji produkuje się aż tak wiele różowego wina i dlaczego tak niskie jest spożycie czerwonego. Dzielni Członkowie Klubu Domu Wina, którzy w czerwcu odbyli pionierską podróż w te urzekające pięknem strony, pojęli to już praktycznie pierwszego dnia pobytu.
Alzacja pod wieloma względami jest wyjątkowa. Zachwyca bajecznie kolorowymi domami z pruskiego muru, zwisającymi z okien soczyście czerwonymi pelargoniami w ilościach niespotykanych nigdzie indziej oraz gniazdami bocianimi na wieżach kościołów, słupach i dachach.
Jesień to pora roku, która może mieć diametralnie różne oblicza; często wywołuje przygnębienie za sprawą wszechobecnej szarości, wichur i monotonnie bębniącego o parapet deszczu. Ale zdarza się, że nawet z reguły ponury listopad potrafi oczarować i zachwycić nieprawdopodobną paletą barw i prawdziwie słoneczną aurą oraz temperaturami, w których zdecydowanie łatwiej jest przygotować się na nadchodzące zimowe chłody.
Wczytujemy więcej relacji...

Grand tour de Bordeaux

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z podziękowaniem.

Grand tour de Bordeaux

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres email *
Adres *
Ilość osób chętnych na wyjazd *
Dodatkowe uwagi

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza poczekaj dopóki nie zostaniesz przekierowany na stronę z informacją o zapisie na listę rezerwowych.

Zapisz się do
naszego newslettera!

Aby dołączyć do newslettera potwierdź swój email w wiadomości, którą właśnie wysłaliśmy na adres podany w formularzu.