Festiwal bikavéra w Egerze

Tajemnicze wino i cuda architektury

Termin 6 lipca - 9 lipca 2017
Czas trwania 4 dni
Cena 1890 PLN + 195 EUR
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Egri bikavéra zna chyba każdy. I pewnie niejeden go próbował. Ale nie wszyscy wiedzą, gdzie i jak powstaje słynna bycza krew… Niewielu spacerowało wzdłuż winnic i murów twierdzy w Egerze. Podobnie, nieliczni degustowali wina z piwnic najlepszych producentów regionu i jedli kolację w prawdziwej węgierskiej csardzie. Lipcowy wyjazd do Egeru na Festiwal Byczej Krwi to szansa, aby nadrobić te wszystkie zaległości.

 

PROGRAM

Dzień 1 Dolina Pięknej Pani
Wyjazd z Krakowa do Egeru. Po drodze postój na obiad we własnym zakresie. Po przyjeździe czas na zakwaterowanie i krótki odpoczynek. Kolacja powitalna z gulaszem, czardaszem i lokalnymi winami. Nocleg w hotelu 4* w Dolinie Pięknej Pani.

Dzień 2 Eger
Przejazd do Bolyki Pincészet. Zwiedzanie piwnic, degustacja win i obiad w winiarni. Po południu powrót do Egeru i udział w Festiwalu Egri Bikavéra, dla chętnych zwiedzanie Egeru z przewodnikiem: bazylika – trzecia największa bazylika na Węgrzech, budynek Liceum, Zamek, Minaret. Nocleg w hotelu 4* w Dolinie Pięknej Pani.

Dzień 3 Festiwal Egri Bikavéra
Przed południem wizyta i degustacja w jednej z egerskich winiarni. Po południu czas wolny na obiad we własnym zakresie i udział w Festiwalu Egri Bikavéra. Dla chętnych (dodatkowo płatne) zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej „Miasto pod miastem”, uznanej w 2007 roku za jeden z siedmiu architektonicznych cudów Węgier. Wieczorem przejazd do Noszvaj, zwiedzanie wykutych w skale piwnic Vilmosa Thummerera. Na koniec kolacja z tradycyjnymi węgierskimi potrawami przygotowanymi w specjalnym piecu chlebowym. Podczas wieczoru degustacja win Thummerer. Powrót na nocleg do Doliny Pięknej Pani.

Dzień 4
Wykwaterowanie i czas wolny.
Powrót do Polski.

 

GWARANTUJEMY

przejazd komfortowym autokarem z Krakowa; zakwaterowanie – 3 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* w Dolinie Pięknej Pani (pokoje jednoosobowe za dopłatą 75 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok.1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; bilet wstępu na festiwal (obejmujący kieliszek degustacyjny i torebkę na kieliszek); ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego. Dodatkowo płatne: dopłata do pokoju jednoosobowego 75 EUR; posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; fakultatywne zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej – ok. 5 EUR/os.; ewentualne dodatkowe bilety wstępu do zwiedzanych obiektów.
 
  • Brak innych terminów tej oferty