Zrozum i pokochaj wino

Kurs dla początkujących w Krakowie

Termin 17 listopada - 19 listopada 2017
Czas trwania 3 dni
Cena 920 PLN
Cena klubowa 736 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Prezentujemy Państwu program kompleksowego szkolenia sommelierskiego skierowanego głównie do osób pracujących w restauracjach, ale także do miłośników win, którzy chcą zgłębić swoje umiejętności i wiedzę winiarską. Każda osoba, która ukończy kurs, zdobędzie podstawy wiedzy na temat produkcji win i najważniejszych regionów winiarskich. Kurs przygotuje także do samodzielnego pełnienia funkcji sommeliera – osoby, która w restauracji odpowiedzialna jest nie tylko za serwowanie win, ale także za ich odpowiedni dobór do menu.

 

PROGRAM

 

Miejsce: Kraków, Hotel Radisson Blue *****
 

Piątek
16.00 Początek – sprawy organizacyjne; historia wina; podział i systematyka win na świecie
16.30–17.00 Jak powstaje wino – prezentacja i wykład
17.30–18.00 Szczepy winogron – szczepy winogron białych i czerwonych
18.00–19.30 Degustacja win – sposoby i techniki degustacyjne; jakość wina – czynniki mające wpływ na jakość; rodzaje zapachów, aromatów i smaków; błędy występujące w winach; degustacja wybranych win (jednoszczepowych)
20.00 kolacja „Proszę Państwa - oto riesling” (dodatkowo płatna)

Sobota
10.00–11.00 Klasyfikacja win – jak czytać etykietę; co to są apelacje; klasyfikacje w najważniejszych krajach winiarskich
11.30–13.30 Wina musujące – produkcja; klasyfikacja; degustacja wybranych win musujących
13.30–15.00 „Roboczy” obiad (dodatkowo płatny)
15.00–16.30 Beczki – jak powstają beczki; degustacja wybranych win leżakowanych w beczkach
17.00–19.00 Wina słodkie i wzmacniane – produkcja; klasyfikacja; degustacja
20.00–22.00 kolacja „Różne oblicza chardonnay” (dodatkowo płatna)

Niedziela
10.00–12.00 Sommelier – praca sommeliera; narzędzia, wygląd, serwis – zajęcia praktyczne; rodzaje korków, korkociągów, butelek; przechowywanie win; temperatury podawania; rodzaje kieliszków, akcesoria sommelierskie
12.00–13.00 Dobór win do potraw – warsztaty
13.00–14.00 Podsumowanie, informacje praktyczne – jak i gdzie kupować wino, czego się wystrzegać; bibliografia i filmoteka – z czego czerpać wiedzę

 

GWARANTUJEMY

18 godzin lekcyjnych szkoleń i warsztatów; wina do degustacji – 18 rodzajów; materiały szkoleniowe.
Dodatkowo płatne: lunch z winem – 70 zł; kolacja z winem – 120 zł; noclegi: pokój jednoosobowy: 300 PLN/doba ze śniadaniem, pokój dwuosobowy: 340 PLN/doba ze śniadaniem.
Koordynator Kursu – Wojciech Giebuta: tel. 691 953 816, w.giebuta@wine-service.pl.
 
  • Brak innych terminów tej oferty