Lubuski Szlak Wina

Najstarszy region winiarski w Polsce

Termin 28 kwietnia - 2 maja 2018
Czas trwania 5 dni
Cena 2190 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Spędź majówkę w najlepiej rozwijającym się regionie winiarskim w Polsce! Jedynym, w którym tradycje winne trwają nieprzerwanie od wczesnego średniowiecza. Zielona Góra i okolice kryją niezliczoną ilość tajemnic ukrytych w labiryntach piwnic i przedwojennych willach winiarzy. Wejdź w gościnne progi lubuskich winnic, gdzie smaki zachodu i wschodu, tradycji i nowoczesności mieszają się w cudownej, domowej atmosferze. Spróbuj najlepszych win i posłuchaj opowieści ludzi przepełnionych pasją.

  • Palmiarnia Zielonogórska

 

PROGRAM

Dzień 1 Z widokiem na miasto
Po zakwaterowaniu w hotelu zapraszamy na kolację powitalną do otoczonej winnicą, pełnej egzotycznych roślin Palmiarni. Jej częścią jest dziś Domek Winiarza – świadectwo wielowiekowej tradycji winiarskiej Zielonej Góry. Z przeszklonego dachu Palmiarni roztacza się piękny widok na miasto i okolicę.

Dzień 2 Historia winem się toczy
Poranny spacer śladami winiarskich tradycji Zielonej Góry zaprowadzi nas do jedynego w Polsce Muzeum Wina. W pełnym uroku skansenie w Ochli zobaczymy świetnie zachowane przykłady architektury winiarskiej i zdegustujemy lokalne produkty na regionalnym targu. Popołudniowy rejs barką po Odrze rozpoczniemy z historycznego portu w Cigacicach, skąd 200 lat temu wyruszyli założyciele potęgi winiarskiej Doliny Barossy. W przepięknie położonej nad rzeką winnicy rodziny Krojcigów zjemy kolację i zdegustujemy miejscowe wina.

Dzień 3 Centrum winiarskiej Polski
Zapraszamy do Zaboru, gdzie znajduje się kilka najlepszych w Polsce winiarni i ponad 30-hektarowa winnica samorządowa. Degustacja win z regionu w nowocześnie urządzonym Centrum Winiarstwa oraz wizyta w pałacu i spacer po parku związanym z hrabiną Cosel. Lunch z winami w słynącej z gościnności winnicy Miłosz prowadzonej przez Krzysztofa Federowicza, autora powieści o przedwojennej Zielonej Górze i aktorkę Martę Pohrebny. Majówkowe koce rozłożymy w jednej z winnic otaczających Zieloną Górę, by spróbować kilku tamtejszych win. Wieczorem czas wolny w Zielonej Górze lub fakultatywny program wieczorny do wyboru.

Dzień 4 Najlepsze tradycje regionu
Wizyta w jednej z najstarszych w Polsce winnic – winnicę Kinga prowadzi już drugie pokolenie! Degustacja świetnych win i lokalnych przysmaków. W drodze na południe regionu odwiedzimy średniowieczne miasteczko Kożuchów. W winnicy Saint Vincent skosztujemy wielokrotnie nagradzane wina. Na zakończenie odwiedzimy pieczołowicie odrestaurowany Pałac Wiechlice z niewielką winnicą oraz wyróżnioną przez przewodnik Gault&Millau restaurację, gdzie zjemy kolację. Powrót do Zielonej Góry późnym wieczorem.

Dzień 5
Śniadanie i zakończenie wycieczki.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

 

GWARANTUJEMY

Zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelach 4* w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 460 PLN); wyżywienie dwa razy dziennie: śniadanie i obiad lub kolacja w zależności od programu; wina do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; przejazdy autokarem; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego; materiały informacyjne; ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż.
Dodatkowo płatne: dopłata do pokoju jednoosobowego 460 PLN, posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie, ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, program fakultatywny.
 
  • Brak innych terminów tej oferty