Na szlaku primitivo

Apulia i Bazylikata

Termin 29 kwietnia - 6 maja 2017
Czas trwania 8 dni
Cena 2650 PLN + 1350 EUR + przelot od 1540 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Południowe Włochy to królestwo smaków: pełnych słońca win, najlepszej na świecie mozzarelli, delikatnej oliwy i dojrzałych pomidorów. Apulia i Bazylikata oferują także wiele zaskakujących urodą miejsc. Odwiedzimy miasto jaskiń – Materę, przenocujemy w jedynych w swoim rodzaju domach jak z bajki czyli trullach, zagubimy w średniowiecznym labiryncie starego miasta w Bari. Towarzyszyć nam będzie nadmorska bryza, energetyczne słońce i serdeczni ludzie. I oczywiście primitivo – najsłodsze wśród wytrawnych win świata!

 

PROGRAM

Szanowni Państwo,

Informujemy, że lista uczestników została zamknięta. Osoby zainteresowane wyjazdem mogą wpisać się na listę rezewową pod adresem: wycieczka@wine-service.pl

 

Dzień 1 Podróż na południe
Zbiórka na lotnisku w Warszawie, we wczesnych godzinach porannych. Przelot do Bari, stolicy Apulii. Przejazd do hotelu La Corte di Opaka w Canosa di Puglia, zakwaterowanie i powitalna lampka wina.

Dzień 2 Tajemnice Castel del Monte
Przed południem wizyta w Cantina Diomede i degustacja w wykutej w tufowej skale piwnicy win m.in. z robiącej wielką karierę odmiany nero di troia oraz u producenta sera mozzarella di bufala – degustacja i poznawanie tajników jego wytwarzania. Przejazd do Castel del Monte. Zwiedzanie tajemniczego zamku, zbudowanego przez największego władcę Apulii – Fryderyka II Hohenstaufa. Pod wieczór przejazd do nadmorskiego Trani – czas wolny i wspólna kolacja z owocami morza. Powrót i nocleg w hotelu La Corte di Opaka.

Dzień 3 Jak smakuje południe
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Przed południem wizyta w wytwórni oliwy i degustacja różnych jej rodzajów. Lunch w słynnej restauracji Antichi Sapori oraz zwiedzanie slowfoodowego ogrodu. Po południu przejazd do winiarni Vigneti del Vulture w Bazylikacie. Zwiedzanie winnic, winiarni i degustacja win, m.in. z autochtonicznego szczepu aglianico. Wieczorem przejazd do Matery, zakwaterowanie w hotelu z pokojami mieszczącymi się w wykutych w skale jaskiniach. Wieczorem czas wolny na kolację we własnym zakresie.

Dzień 4 Białe miasta
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i zwiedzanie Matery. Przejazd do Locorotondo – jednego ze słynnych białych miasteczek Apulii – degustacja wytwarzanych tu, najlepszych w Apulii, win białych oraz czas wolny na lunch. Po południu dojazd do Alberobello słynącego z unikatowych domów z kamienia, zwanych trulli. Zakwaterowanie w „trullowym” hotelu i kolacja w tym bajkowym miasteczku.

Dzień 5 Morskie opowieści
Wykwaterowanie z hotelu i przejazd do nadmorskiego Polignano a Mare, malowniczo położonego na klifie. Czas wolny nad szmaragdowym morzem i lunch we własnym zakresie. Dla chętnych rejs łódką po przybrzeżnych grotach. Zwiedzanie fantastycznych jaskiń Grotte di Castellana. Przejazd do barokowego Lecce i wspólna kolacja w tym tętniącym nocnym życiem mieście.

Dzień 6 Królowie Apulii
Rano zwiedzanie Lecce z polskojęzycznym przewodnikiem. Przejazd do Mesagne – miasteczka na granicy dwóch wielkich regionów winiarskich: Salento i Mandurii. Degustacja win z królujących w Apulii szczepów: primitivo i negroamaro w winiarni Vigneti del Salento. Krótka wizyta w tradycyjnych winnicach prowadzonych przez lokalnych winogrodników. Przejazd do zabytkowej Orii na lunch w znanej, miejscowej restauracji. Spacer po urokliwym, średniowiecznym miasteczku. Powrót do Lecce i kolacja
we własnym zakresie.

Dzień 7 Na krańcu Włoch
Wykwaterowanie i przejazd do Cantine Menhir w Minervino di Lecce na degustację win. Krótka wizyta w winnicach położonych wśród gajów oliwnych, w których znajdują się niezwykłe przykłady prehistorycznych budowli: menhirów i dolmenów. Powrót na lunch do restauracji Menhir. Po południu przejazd do Gallipoli – zwiedzanie starożytnego, nadmorskiego miasta i czas na kolację. Nocleg w masserii.

Dzień 8 Królowa Bona i święty Mikołaj
Wykwaterowanie z hotelu i przejazd do stolicy Apulii – Bari. Po przyjeździe lunch, a po południu zwiedzanie starej, nadmorskiej części miasta z licznymi średniowiecznymi kościołami. W najpiękniejszym z nich znajdują się relikwie św. Mikołaja oraz grobowiec polskiej królowej Bony. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski.

 

UWAGA: ze względu na inne godziny przelotu Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

 

GWARANTUJEMY

zakwaterowanie – 7 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 250 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; zwiedzanie; przelot na trasie Warszawa – Bari– Warszawa (linie Wizz Air); ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego. Dodatkowo płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, zwyczajowe napiwki: 40 EUR/os.
 
  • Brak innych terminów tej oferty