Podróż do źródeł porto

Dolina Douro – Porto – Vinho Verde

Termin 13 września - 18 września 2017
Czas trwania 6 dni
Cena 2350 PLN + 930 EUR + przelot od 980 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Wyprawa, podczas której poznamy smak Portugalii i serce Doliny Douro. Zamieszkamy w historycznej quincie w najpiękniejszej części doliny. U źródeł porto zdegustujemy jego najlepsze roczniki. Odbędziemy rejs po rzece Douro tradycyjną łodzią typu rabelo trasą, którą przez wieki spławiano beczki z winem. W Vila Nova de Gaia odwiedzimy piwnice rodzin Taylor’s i Kopke. Dodatkową atrakcją będzie pełen winiarski dzień w Minho, w którym powstaje cieszące się coraz większą popularnością vinho verde.

 

PROGRAM

 

 

Dzień 1
Wieczorny przelot z Warszawy (Okęcie) do Porto. Przejazd do położonej nad oceanem Atlantyckim miejscowości Espinho. Zakwaterowanie i nocleg.

Dzień 2 W królestwie korka
Wizyta w fabryce firmy Amorim – największego na świecie producenta wyrobów korkowych. Zwiedzanie fabryki oraz muzeum korka. Lunch w restauracji Os Castelhanos słynącej z wyśmienitych dań z bacalhau. Po południu przejazd do Doliny Douro – regionu wpisanego na listę UNESCO, zakwaterowanie w historycznej posiadłości Quinta Nova. Kolacja we własnym zakresie. Nocleg w Quinta Nova.

Dzień 3 Dolina Douro
Spacer wzdłuż tarasowo położonych winnic. Zwiedzanie posiadłości i winiarni Quinta Nova. Przekrojowa degustacja win z apelacji Douro oraz wspólny lunch na terenie quinty. Po południu rejs tradycyjną łodzią rabelo po rzece Douro. Zwiedzanie winnic Quinta do Panascal oraz degustacja tamtejszych win oraz porto Fonseca. Wieczorem czas wolny na kolację w Piñhao. Nocleg w Quinta Nova.

Dzień 4 Vinho Verde
Przejazd do Minho, historycznego regionu, w którym „narodziła się Portugalia”. Zwiedzanie miasteczek Monção i Melgaço słynących z produkcji najlepszych vinho verde. Wspólny lunch oraz wizyty w winiarniach i degustacje „zielonego wina”. Po południu przejazd do Porto, zakwaterowanie w centrum miasta. Wieczorem dla chętnych „rejs sześciu mostów”. Nocleg w Porto.

Dzień 5 Porto
Zwiedzanie miasta z lokalnym przewodnikiem. Czas wolny na obiad. Po południu degustacja porto i czekolady w Kopke Wine House. Wieczorem uroczysta kolacja pożegnalna w salach gościnnych winiarni Taylor’s. Po kolacji przejazd na lotnisko.

Dzień 6
Nocny przelot do Warszawy.

 

GWARANTUJEMY

przelot na trasie Warszawa – Porto – Warszawa, lot bezpośredni tanimi liniami; przejazdy autokarowe w czasie trwania wycieczki; zakwaterowanie – 4 noclegi w pokojach dwuosobowych (pokoje jednoosobowe za dopłatą 210 EUR); wyżywienie dwa razy dziennie – śniadanie oraz obiad lub kolacja (zgodnie z programem); wino do obiadów i kolacji – ok.1/2 butelki na osobę; bilety wstępu (zgodnie z programem zwiedzania); wizyty w winiarniach i degustacje (zgodnie z programem); opiekę pilota-specjalisty winiarskiego; materiały informacyjno-szkoleniowe; ubezpieczenie KL i NNW i Bagaż.
 
  • Brak innych terminów tej oferty