Słynne szczepy winorośli

Kurs Enologiczny w Krakowie

Termin 17 listopada - 19 listopada 2017
Czas trwania 3 dni
Cena 1050 PLN
Cena klubowa 890 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Na świecie istnieje około czterech tysięcy odmian winorośli szlachetnej. W wielu regionach to właśnie szczep determinuje smak i charakter powstającego tam wina. Zapraszamy na kurs, podczas którego poznamy najważniejsze odmiany vitis vinifera – ich historię, specyfikę oraz regiony gdzie udają się najlepiej. Spróbujemy również win z najważniejszych apelacji charakterystycznych dla danych odmian.

 

PROGRAM

 

Miejsce: Kraków, Hotel Radisson Blue *****
 

Dzień 1
20.00 kolacja „Proszę Państwa - oto riesling” (dodatkowo płatna)

Dzień 2
10.00–11.00 „Vitis vinifera – wstęp do odmian”
11.30–13.30 „Między Loarą a Nową Zelandią – sauvignon blanc”
    Wina przewidziane do degustacji:
    Sauvignon Blanc, Marloborough
    Sancerre Les Charmelles, Dolina Loary
    Château Lamothe-Vincent Blanc, Bordeaux
    Verus Sauvignon Blanc, Słowenia
    De Neuville Touraine Sauvignon, Dolina Loary,
    Pouilly-Fumé Les Carmelles, Dolina Loary,
    Sauvignon Blanc, Urugwaj lub Izrael


13.30–15.00 „Roboczy” obiad (dodatkowo płatny)

15.00–16.30 „Kapryśny arystokrata – pinot noir”
    Wina przewidziane do degustacji:
    Pinot Noir White, Badacsonyi, Węgry
    Pinot Noir Red, Badacsonyi, Węgry
    Bourgogne Pinot Noir, AOC Bourgogne, Burgundia, Francja
    Pinot Noir, Marloborough, Nowa Zelandia
    Pinot Noir Takler, Szekszard, Węgry
    Yarden Pinot Noir, Wgórza Golan, Izrael
    Vollmer Spätburgunder, Palatynat, Niemcy
    Beaune 1er Cru, AOC Beaune 1er Cru, Burgundia, Francja


17.00–18.30 „Odwieczne pytanie – syrah czy shiraz”
    Wina przewidziane do degustacji:
    St. Joseph, AOC St. Joseph, Dolina Rodanu, Francja
    Hermitage, AOC Hermitage, Dolina Rodanu, Francja
    Lyngrove Collection Shiraz, Stellenbosch, Afryka Południowa
    Yarden Syrah, Wzgórza Golan, Izrael
    Terra Barossa Shiraz, Dolina Barossy, Australia
    Glaetzer Bishop, Dolina Barossy, Australia


19.00–20.00 „Królowa białych odmian – chardonnay”
    Wina przewidziane do degustacji:
    Chablis, AOC Chablis, Burgundia, Francja
    Champy Pouilly-Fuise, Burgundia
    Milton Park Chardonnay, Dolina Eden, Australia
    Lyngrove Reserve Chardonnay, Stelenbosch, Afryka Południowa


20.00–22.00 kolacja „Różne oblicza chardonnay”
    Wina przewidziane do degustacji:
    De Neuville Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Burgundia, Francja
    Juan Carrau Chardonnay, Uruguay
    Chardonnay Bagueri, Goriska Brda, Słowenia
    Yarden Chardonnay, Wzgórza Golan, Izrael
    Chardonnay Sweet Noble Rot
    Altum Chardonnay Spätlese, Palatynat, Niemcy


Dzień 3
10.00–13.00 „Najsłynniejsza para – cabernet sauvignon & merlot”
    Wina przewidziane do degustacji:
    Lamita Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentyna
    Cabernet de Reserva, Urugwaj
    Yarden Cabernet Sauvignon, Izrael
    Cabernet Sauvignon, Dolina Napy, Kalifornia
    Cabernet Sauvignon Takler, Szekszard, Węgry
    Telish Merlot, Pleven, Bułgaria
    Bagueri Merlot, Goriska Brda, Słowenia
    Takler Merlot, Szekszard, Węgry
    Gamla Merlot, Wgórza Golan, Izrael
    Tamaya Merlot, Chile
    Chateau de la Cour St-Emilion Grand Cru

 

GWARANTUJEMY

18 godzin szkoleń i warsztatów ; wina do degustacji 40 rodzajów; materiały szkoleniowe. Dodatkowo płatne: lunch z winem – 70 zł; kolacja z winem – 120 zł; noclegi: pokój jednoosobowy: 300 PLN/doba ze śniadaniem, pokój dwuosobowy: 340 PLN/doba ze śniadaniem.

Koordynator Kursu – Wojciech Giebuta: tel. 691 953 816, w.giebuta@wine-service.pl.
 
  • Brak innych terminów tej oferty