Słynne szczepy winorośli

Kurs Enologiczny w Dworze Sieraków

Termin 17 listopada - 19 listopada 2017
Czas trwania 3 dni
Cena 1050 PLN
Cena klubowa 890 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Na świecie istnieje około czterech tysięcy odmian winorośli szlachetnej. W wielu regionach to właśnie szczep determinuje smak i charakter powstającego tam wina. Zapraszamy na kurs, podczas którego poznamy najważniejsze odmiany vitis vinifera – ich historię, specyfikę oraz regiony gdzie udają się najlepiej. Spróbujemy również win z najważniejszych apelacji charakterystycznych dla danych odmian.

 

PROGRAM

Dzień 1

20.00 kolacja „Proszę Państwa - oto riesling” – Wojciech Giebuta

 

Dzień 2

10.00 - 11.00 Vitis vinifera – wstęp do odmian” – Wojciech Giebuta

11.00–12.00 „Między Loarą a Nową Zelandią – sauvignon blanc” – Wojciech Giebuta

Wina przewidziane do degustacji:

  • Sauvignon Blanc, Marlborough, Nowa Zelandia
  • Sauvignon Blanc, Kremstal DAC, Austria
  • Les Garonnelles Blanc, AOC Bordeaux, Francja
  • Vènis, IGT Veneto, Włochy
  • Touraine Sauvignon, AOC Touraine, Dolina Loary, Francja
  • Pouilly-Fumé, AOC Pouilly-Fumé, Dolina Loary, Francja
  • Sauvignon Blanc Auslese, Burgenland, Austria

 

13.00–15.00 przerwa na obiad

  • Pinot Noir White, Badacsony, Węgry
  • Pinot Noir Red, Badacsony, Węgry

 

15.00–16.30 „Kapryśny arystokrata – pinot noir” – Michał Bardel

Wina przewidziane do degustacji:

  • Bourgogne Pinot Noir, AOC Bourgogne, Burgundia, Francja
  • Pinot Noir, Marlborough, Nowa Zelandia
  • Pinot Noir, Swartland, Afryka Południowa
  • Pinot Noir Yarden, Wzgórza Golan, Izrael
  • Spätburgunder Spätlese, Palatynat, Niemcy
  • Beaune 1er Cru, AOC Beaune 1er Cru, Burgundia, Francja

17.00–18.30 „Odwieczne pytanie – syrah czy shiraz” – Michał Bardel

Wina przewidziane do degustacji:

  • St. Joseph, AOC St. Joseph, Dolina Rodanu, Francja
  • Hermitage «Gambert de Loche», AOC Hermitage, Dolina Rodanu, Francja
  • Shiraz Collection, Stellenbosch, Afryka Południowa
  • Amani Pendana Shiraz, Stellenbosch, Afryka Południowa
  • Terra Barossa Shiraz, Dolina Barossy, Australia
  • Glaetzer Anaperenna, Dolina Barossy, Australia

 

19.00–20.00 „Królowa białych odmian chardonnay” – Michał Bardel

Wina przewidziane do degustacji:

  • Chablis, AOC Chablis, Burgundia, Francja
  • Meursault, AOC Meursault, Burgundia, Francja
  • Milton Park Chardonnay, Dolina Eden, Australia
  • Chardonnay Reserve, Stellenbosch, Afryka Południowa

 

20.00–22.00 kolacja „Różne oblicza chardonnay” – Wojciech Giebuta

Wina przewidziane do degustacji:

  • Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Burgundia, Francja
  • Chardonnay, Burgenland, Austria
  • Chardonnay Reserva, Dolina Limarí, Chile
  • Katzrin Chardonnay, Wzgórza Golan, Izrael
  • Altum Chardonnay Spätlese, Palatynat, Niemcy

 

Dzień 3

10.00–13.00 „Najsłynniejsza para cabernet sauvignon & merlot” – Wojciech Giebuta

Wina przewidziane do degustacji:

  • Cabernet Reserva, Mołdawia
  • Cabernet de Reserva, Urugwaj
  • Yarden Cabernet Sauvignon, Izrael
  • Cabernet Sauvignon, Dolina Napy, Kalifornia
  • Egri Cabernet Sauvignon, Eger, Węgry
  • Merlot, Równina Naddunajska, Bułgaria
  • Quercus Merlot, Goriška Brda, Słowenia
  • Plavis Merlot, Veneto, Włochy
  • Gamla Merlot, Wzgórza Golan, Izrael
  • Egri Merlot, Eger, Węgry
 

GWARANTUJEMY

18 godzin szkoleń i warsztatów ; wina do degustacji 40 rodzajów; materiały szkoleniowe. Dodatkowo płatne: lunch z winem – 50 zł; kolacja z winem – 90 zł; noclegi: pokój jednoosobowy: 240 PLN/doba ze śniadaniem, pokój dwuosobowy: 280 PLN/doba ze śniadaniem. Koordynator Kursu – Wojciech Giebuta: tel. 691 953 816, w.giebuta@wine-service.pl.
 
  • Brak innych terminów tej oferty