Słynne wina z Piemontu

Barolo, Barbaresco i trufle

Termin 14 listopada - 18 listopada 2017
Czas trwania 5 dni
Cena 1790 PLN + 880 EUR + przelot od 750 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Piemont to obok Toskanii najważniejszy region winiarski Włoch. Podczas naszej enologicznej wyprawy nie zabraknie degustacji win takich jak: barolo, barbaresco czy dolcetto. Będziemy mieli również okazję uczestniczyć w prawdziwym truflobraniu oraz truflowym obiedzie. W miasteczku Bra odnajdziemy źródła międzynarodowego ruchu Slow Food, a w Albie posmakujemy najlepszych piemonckich serów. A to wszystko wśród malowniczo położonych wiosek i miasteczek, z widokiem na ośnieżone alpejskie szczyty.

 

PROGRAM

Dzień 1 Alba
Przelot z Krakowa do Mediolanu, przejazd do stolicy piemonckich win – Alby. Zakwaterowanie w hotelu w centrum miasteczka. Wieczorem powitalna kolacja w Albie połączona z degustacją lokalnych potraw, regionalnych serów oraz win langhe, dolcetto i barbera.

Dzień 2 Trufle i Barolo
Wczesnym rankiem wspólne truflobranie, następnie wizyta w winiarni Serradenari, degustacja przekrojowa win barolo oraz truflowy lunch na terenie posiadłości. Po południu zwiedzanie muzeum wina na zamku w Barolo oraz wizyta w Poderi Luigi Einaudi z komentowaną degustacją win z trzech apelacji: Dogliani, Barolo, Neive. Wieczorem czas wolny w Albie na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Albie w hotelu 4*.

Dzień 3 Roero i Slow Food
Do południa wizyta w Banca del Vino – instytucie enologicznym skupiającym wina z najważniejszych regionów i apelacji piemonckich. W ramach pobytu zwiedzanie piwnic, degustacje oraz warsztaty sensoryczne. Po południu lunch slowfoodowy w Bra – mieście, w którym Carlo Petrini założył stowarzyszenie Slow Food. Degustacja piemonckich serów. Po południu przejazd do regionu Roero, wizyta i degustacja w Cantina Marsaglia. Wieczorem czas wolny w Albie na kolację we własnym zakresie. Nocleg w Albie w hotelu 4*.

Dzień 4 Barbaresco
Rano przejazd do posiadłości Martinenga, uznawanej za jedno z najlepszych siedlisk w regionie Barbaresco. Wizyta w winiarni Marchesi di Grésy. Degustacja przekrojowa barbaresco z różnych parceli i roczników. Po południu lunch w zaprzyjaźnionej trattorii oraz kontynuacja degustacji lokalnych win. Po południu wizyta w winnicy Ca’ del Baio i kolejne wina z Barbaresco. Wieczorem czas wolny na kolację we własnym zakresie w Albie, dla chętnych wyjście na wspólną kolację truflową. Nocleg w Albie w hotelu 4*.

Dzień 5
Przejazd do Mediolanu na lotnisko. Po południu przelot do Polski, do Krakowa.

 

GWARANTUJEMY

zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu o standardzie 4* w centrum Alby (pokoje jednoosobowe za dopłatą 100 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; zwiedzanie; przelot na trasie Kraków – Mediolan – Kraków (linie EasyJet lub inne tanie linie lotnicze); ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego. Dodatkowo płatne: dopłata za bagaż rejestrowany; posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów. Zwyczajowe napiwki 40 EUR/os.
 
  • Brak innych terminów tej oferty