Toskania i Umbria

Florencja – San Gimignano – Siena – Montepulciano – Orvieto – Asyż

Termin 9 września - 15 września 2018
Czas trwania 7 dni
Cena 2690 PLN + 1320 EUR + przelot OD 1500 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Toskania jesienią jest niezapomniana! To kraina gęsto usiana renesansowymi miastami położonymi pośród winnic i cyprysów. Wśród nich znaleźć można zarówno malutką, pachnącą rozmarynem i bazylią Pienzę, jak i pełne zabytków Florencję oraz Sienę. Te dwa oblicza Toskanii dają nam to, czego najbardziej potrzebujemy szukając odpoczynku i szczęścia. Naszą wyprawę poszerzymy o pobyt w Umbrii, która mniej popularna wśród turystów urzeka autentycznością i spokojem. Zapraszamy do Włoch!

 

PROGRAM

 

Dzień 1 Florencja
Przelot z Warszawy do Florencji, spacer z przewodnikiem wokół najważniejszych zabytków renesansu. Po południu przejazd na San Minato al Monte, wzgórze, z którego – szczególnie o zachodzie słońca – rozlega się najpiękniejszy widok na Florencję. Wieczorem przyjazd do średniowiecznego zamku Meleto, gdzie czekać będzie degustacja win chianti classico oraz powitalna kolacja. Nocleg w położonej wśród winnic rezydencji Castello di Meleto.

Dzień 2 San Gimignano
Po porannym spacerze wśród winnic i gajów oliwnych śniadanie w zamku. Przejazd do winnic w okolicach San Gimignano. Degustacja lokalnych przysmaków oraz znanych win Teruzzi & Puthod na tarasie z widokiem na słynne wieże San Gimignano. Po degustacji zwiedzanie miasta zwanego Manhattanem Toskanii. Czas wolny na degustację najlepszych lodów na świecie oraz zakup miejscowych wyrobów ceramicznych. Wieczorem powrót do Castello di Meleto. Chwila odpoczynku, a później wieczorne zwiedzanie zamku i uroczysta kolacja w sali balowej, której towarzyszyć będą muzyka i wina z winnic otaczających posiadłość. Nocleg w Castello di Meleto.

Dzień 3 Siena
Przejazd do Sieny, zwiedzanie miasta z polskojęzycznym przewodnikiem. Zobaczymy siedzibę najstarszego banku na świecie, słynną pokryta mozaikami katedrę oraz rynek, na którym odbywa się słynny wyścig koński – palio. Czas wolny w Sienie na lunch we własnym zakresie i spacery po średniowiecznych zaułkach. Po południu przejazd do Montalcino – regionu w którym powstaje najdroższe wino Toskanii – brunello. Degustacja wybranych roczników tego wina w Tenuta San Giorgio, kolacja w autorskiej restauracji, która jako jedyna w regionie podaje makarony w misach wydrążonych w kręgach sera pecorino. Wieczorem przejazd i zakwaterowanie w kurorcie Chianciano Terme. Nocleg w hotelu o standardzie 4 *.

Dzień 4 Pienza
Przejazd do położonego na wzgórzu wśród winnic Montepulciano, przejście na rynek i degustacja wina Nobile di Montepulciano w historycznej, pamiętającej czasy Medyceuszów piwnicy. Kolejna degustacja i klasyczny toskański lunch w refektarzu dawnego klasztoru. Przejście labiryntem średniowiecznych piwnic do położonego u stóp wzgórza kościoła San Biagio. Po południu przejazd do Pienzy, miniaturowego miasteczka, które na cały świat słynie z sera pecorino oraz widoków na najbardziej malowniczą, znaną z pocztówek i albumów dolinę Toskanii. Przy okazji krótka wizyta i degustacja sera peccorino. Wieczorem powrót do Chianciano i czas wolny na kolację we własnym zakresie. Nocleg w hotelu o standardzie 4*.

Dzień 5 Orvieto
Przejazd do Umbrii, do Orvieto. Wyjazd kolejką do górnego miasta, podziwianie słynnej, opisywanej przez Herberta katedry. Dla odważnych zejście na dno studni zaprojektowanej przez Leonarda da Vinci. Czas wolny na lunch i kieliszek białego wina w Orvieto Classico. Przejazd do Todi, zakwaterowanie w posiadłości położonej na przedmieściach miasteczka. Wieczorem zwiedzanie winiarni, degustacja i kolacja w Cantina le Cimate, w której powstaje najważniejsze umbryjskie wino – Sagrantino di Montefalco. Powrót do hotelu i nocleg w Todi.

Dzień 6 Asyż
Do południa czas wolny w hotelu, który można przeznaczyć na konną przejażdżkę, jogę, lot balonem lub odpoczynek z kieliszkiem wina i widokiem na porośnięte cyprysami i gajami oliwnymi wzgórza Umbrii. Następnie przejazd do Foligno na degustację w rodzinnej oliwiarni, czas wolny na lunch we własnym zakresie. Po południu przejazd do Asyżu, zwiedzanie miasta, które o zachodzie słońca przybiera barwę miodowego marmuru, a opuszczone przez pielgrzymów staje się najbardziej magicznym miejscem Włoch. Wieczorem uroczysta kolacja pożegnalna połączona z degustacją win z okolic Perugii. Nocleg w Todi.

Dzień 7
Przejazd na lotnisko i powrót do Warszawy.

Wyjazd prowadzi Dorota Romanowska.


Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

 

GWARANTUJEMY

Zakwaterowanie: 6 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelu lub apartamentach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 270 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; zwiedzanie Florencji, Sieny, Orvieto i Asyżu z przewodnikiem; przejazdy na miejscu; przelot liniami rejsowymi lub tanimi liniami w zależności od dostępności połączeń; ubezpieczenie KL, NNW i bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne: płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; pokój jednoosobowy 270 EUR, ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; opłata za bagaż rejestrowany w przypadku tanich linii lotniczych, zwyczajowe napiwki 50 EUR.
 
  • Brak innych terminów tej oferty