Wina z Kraju Basków

Bilbao – Rioja – San Sebastian

Termin 30 maja - 3 czerwca 2018
Czas trwania 5 dni
Cena 1950 PLN + 980 EUR + przelot od 1580 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Kraj Basków to jeden z najciekawszych zakątków Hiszpanii. Kiedyś kojarzył się głównie z przemysłem, drużyną piłkarską Athletic Bilbao oraz kibicującymi jej dżentelmenami w czarnych beretach. Dziś ta położona nad Zatoką Biskajską kraina przywodzi na myśl nowoczesną sztukę i architekturę, wyśmienite wina oraz wysokiej klasy gastronomię uhonorowaną największą ilością gwiazdek Michelina na kilometr kwadratowy. Na ulicach Bilbao czy San Sebastian nowoczesność budowli przenika się z historycznymi zabytkami, a molekularne restauracje mieszają ze starymi barami, w których od stu lat częstują winem i tapasami przygotowanymi według najlepszych tradycyjnych receptur. Aby doświadczyć tej fascynującej mieszanki, musisz wybrać się tam z nami.

 

PROGRAM

DŁUGI WEEKEND – BOŻE CIAŁO

 


Dzień 1 Bilbao
Zbiórka na lotnisku Warszawa-Okęcie o godz. 4.30. Przelot z Warszawy do Santander. Przejazd do Bilbao.
 Zakwaterowanie w czterogwiazdkowym hotelu położonym we współczesnym centrum miasta, nieopodal słynnego muzeum Guggenheima oraz mostu zaprojektowanego przez Santiago Calatravę. Wieczorem wspólne wyjście na powitalną kolację połączoną z degustacją białych win z lokalnych apelacji. Przed kolacją zagościmy w jednym z barów, gdzie skosztujemy najsłynniejszych przekąsek w Hiszpanii, czyli baskijskich pinchos, którym naturalnie towarzyszyć będzie kieliszek wina.

Dzień 2 Guggenheim, templariusze i wino txakolina
Przed południem przejazd nad klifowe wybrzeże Morza Kantabryjskiego. Przeprawa na wyspę San Juan de Gaztelugatxe, na której swoją warowną kaplicę mieli templariusze. Kiedyś niedostępna dla zwykłych śmiertelników, dziś zachwyca położeniem, otoczona ze wszystkich stron wzburzonymi morskimi falami. Jeśli pogoda pozwoli – rejs wokół skalistego brzegu wyspy. Po południu przejazd do winiarni Gorka Izagirre, w której powstają słynne białe wina txakolina. Degustacji towarzyszyć będzie dziewięciodaniowy obiad przygotowany w nowoczesnym stylu gourmet, lecz nawiązujący do najstarszych tradycji kulinarnych regionu.
Po obiedzie czas na wspólne zwiedzanie Bilbao; od średniowiecznej dzielnicy gotyckiej, przez secesyjne i modernistyczne dzielnice, aż do współczesnego kwartału, którego największą dumą jest muzeum Guggenheima zaprojektowane przez słynnego amerykańskiego architekta Franka Gehry’ego. Po spacerze chętni będą mogli zwiedzić wystawę sztuki nowoczesnej zgromadzoną w muzeum.
Wieczorem czas wolny na dalsze spacery po mieście oraz zwiedzanie kolejnych tapas barów, których w samym Bilbao jest ponad pół tysiąca.

Dzień 3 Architektura i wina regionu Rioja
Całodzienna wyprawa do Rioja Alavesa, czyli baskijskiej części regionu słynącego z czerwonych win, rozpocznie się od wizyty, degustacji i lunchu w Bodegas Campillo. Podczas przejazdu przez najważniejszą część regionu zobaczymy zwracającą uwagę niecodzienną formą Bodegę Yssios. Po południu odwiedzimy słynącą z futurystycznej architektury winiarnię Marqués de Riscal. Na koniec wizyta-degustacja w zaprzyjaźnionej z Klubem Domu Wina bodedze Ramón Bilbao.
Wieczorem, po powrocie, fakultatywny wyjazd na kolację do restauracji Azurmendi ***, która jako jedna z 19 restauracji na całym świecie szczyci się trzema gwiazdkami Michelina. Niezwykle nowatorski szef kuchni Eneko Atxa zaproponuje nam dziewięciodaniowe menu degustacyjne w tradycyjnym lub nowoczesnym stylu.

Dzień 4 San Sebastian i Zatoka Biskajska
Przejazd do San Sebastian wzdłuż skalistego wybrzeża Zatoki Biskajskiej. Pełna zapierających dech w piersiach widoków trasa zachęca do zatrzymania się, choć na chwilę, w jednej z położonych nad samym morzem winnic. Naszej degustacji z widokiem na zatokę towarzyszyć będą przekąski z ryb i owoców morza, z których słynie cały region.
Popołudnie spędzimy w znanym kurorcie San Sebastian, gdzie można pospacerować po nadmorskiej promenadzie, zobaczyć pałac festiwalowy lub odwiedzić kolejną docenioną przez przewodnik Michelina restaurację.
Wieczorem, po powrocie do Bilbao pożegnalna kolacja, której towarzyszyć będą hiszpańskie wina z regionów Galicji i Ribery del Duero.

Dzień 5
Przejazd na lotnisko i lot do Warszawy. Powrót ok. godziny 13.

Wyjazd prowadzi Dorota Romanowska

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

 

GWARANTUJEMY

Przeloty na trasie Warszawa – Santander – Warszawa liniami Wizzair (w cenie bagaż podręczny oraz bagaż rejestrowany do 20 kg, pierwszeństwo wejścia na pokład oraz wybór miejsca); transport klimatyzowanym autokarem na miejscu; zakwaterowanie: 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelu 4**** (pokoje jednoosobowe za dopłatą 360 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (w zależności od programu); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. ½ butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; ubezpieczenie KL, NNW i bagaż; opiekę pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne: pokój jednoosobowy 360 EUR; posiłki, napoje i świadczenia niewymienione w ofercie; ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; fakultatywna kolacja w restauracji Azurmendi *** wraz z przejazdem 250 EUR.
 
  • Brak innych terminów tej oferty