Wino na szlaku Katarów

Langwedocja – Roussillon – Katalonia

Termin 16 czerwca - 22 czerwca 2018
Czas trwania 7 dni
Cena 2890 PLN + 1480 EUR + przelot od 950 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Langwedocja-Roussillon to idealne miejsce na turystyczną wyprawę. Region słynie z południowego słońca, licznych piaszczystych plaż, pięknie położonych, zabytkowych miasteczek oraz prawdziwie śródziemnomorskich, kojących krajobrazów obfitujących w winorośl, gaje oliwne, cyprysy i zioła. Jego uroki dawno już odkryli Francuzi i z wielkim upodobaniem spędzają wakacje korzystając z niezaprzeczalnych uroków Ametystowego Wybrzeża. Czas najwyższy, by piękno tej krainy doceniły też inne nacje, w szczególności zaś ich rozmiłowani w winie przedstawiciele, gdyż na polu enologii naprawdę wiele się w ostatnich latach zmieniło. A ponieważ wiadomo, że nie ma lepszej metody niż przekonać się o aktualnej sytuacji na miejscu, zapraszamy do przesyconej słońcem, prawdziwie wiosennej Langwedocji-Roussillon!

 

PROGRAM

Dzień 1 Collioure i Banyuls-sur-Mer
W godzinach porannych wylot z Warszawy do Barcelony. Po przylocie do stolicy Katalonii udamy się w podróż na wschód, by po przekroczeniu granicy hiszpańsko-francuskiej popołudniową porą dotrzeć do Collioure – uroczego nadmorskiego miasteczka, którego wyjątkowe światło i kolory zwabiły swego czasu Matisse’a, Picassa, a potem i innych artystów. Po krótkim spacerze swe kroki skierujemy do nie mniej znanego, tyle że za sprawą fantastycznych win słodkich, Banyuls. Odwiedzimy położoną w pobliżu miasteczka posiadłość Les Clos de Paulilles, gdzie spróbujemy butikowych win z apelacji Collioure, a także słynnych banyuls. W miejscu, gdzie spotykają się góry, winnice i morze, w należącej do winiarni restauracji zjemy pierwszą wspólną kolację złożoną z lokalnych przysmaków.
Nocleg w okolicy Banyuls-sur-Mer.

Dzień 2 Carcassonne
W niedzielny poranek udamy się do drugiej stolicy win słodkich – miasteczka Rivesaltes, by tam w Domaine Cazes spróbować win z różnych apelacji regionu. Po degustacji zjemy lunch w cieszącej się dużą renomą restauracji La Table d’Aimè należącej do winiarni. Po południu będzie czas na zwiedzenie Carcassonne – jednej z największych średniowiecznych warowni w Europie, z rozmachem odrestaurowanej w XIX wieku przez Eugène Viollet-le-Duca.
Nocleg w okolicy Carcassonne.  

Dzień 3 Narbona, Minerve i katarzy
Kolejny dzień rozpoczniemy od zwiedzania Narbony, niegdysiejszej stolicy Galii Narbońskiej i jednego z głównych centrów władzy Rzymu. Spędzimy tu całe przedpołudnie, podziwiając olbrzymią katedrę St-Just, Pałac Arcybiskupi i ratusz miejski z XIX-wieczną fasadą zaprojektowaną przez Viollet-le-Duca. Zaglądniemy także do zachwycającej secesyjną architekturą hali targowej. Wczesnym popołudniem udamy się do nierozerwalnie związanego z historią katarów, naturalnie ufortyfikowanego za sprawą swego położenia Minerve, zaliczanego do elitarnego grona najpiękniejszych miasteczek Francji. Po krótkim zwiedzaniu, w pobliskiej miejscowości Rieux-Minervois, wśród stuletnich krzewów odmiany carignan spróbujemy powstających w Domaine La Cassagne przesyconych słońcem win. Pełen wrażeń dzień zakończymy w słynącym z pokładów różowego marmuru miasteczku Caunes Minervois, gdzie w restauracji La Marbrerie zjemy kolację z sycącym cassouletem w roli głównej.
Nocleg w Narbonie.

Dzień 4 Béziers i Abbaye de Fontfroide
Béziers przyciąga turystów za sprawą bujnej historii i powstającego w okolicy znakomitego wina. Przespacerujemy się po jego zaułkach i zaglądniemy do XIII-wiecznej kamiennej katedry. Późnym przedpołudniem oddalimy się nieco od miasta, by spróbować win powstających w położonej nieopodal posiadłości Château de Perdiguier. Po degustacji naszym celem będzie malowniczo położone w górach Corbières opactwo cysterskie  Fontfroide, gdzie zjemy wspólny lunch, któremu towarzyszyć będą powstające w okolicy wina. Posileni i zrelaksowani zwiedzimy ten zachwycający późnoromańską architekturą, nieprawdopodobny obiekt ocalony od ruiny przez artystę i kolekcjonera oraz posiadacza ziemskiego Gustave’a Fayeta, który z początkiem XX wieku nabył całą posesję. Po gruntownej renowacji darował jej drugie życie tworząc w Fontfroide ośrodek sztuki i salon muzyczny. Wieczorem przejedziemy do Perpignan na nocleg.

Dzień 5 Roussillon i vins doux naturels
Dzień rozpoczniemy niespiesznie zagłębiając się w dziki, niepospolitej urody górski krajobraz Roussillon, gdzie po niedługiej podróży dotrzemy do fantastycznie położonej posesji Château Caladroy, gdzie w równym stopniu radować się będzie wzrok jak i podniebienie – pierwsze za sprawą pejzażu, drugie z powodu degustowanych win. Doznań organoleptycznych najwyższych lotów dopełni obiad w restauracji Terroir de Maury. Po południu przyjdzie czas na odwiedzenie ruin Château de Peyrepertuse – jednego z najsłynniejszych zamków, w których ukrywali się katarzy. Późnym popołudniem, dla kontrastu z odwiedzanymi wcześniej twierdzami, zaglądniemy do malutkiej rodzinnej winiarni w samym centrum miasteczka Maury, gdzie wina powstają niemal w… garażu. Po „roboczej” degustacji i ugruntowanej wiedzy na temat vins doux naturels wrócimy do Perpignan na nocleg.

Dzień 6 Katalonia i Salvador Dalí
O poranku skierujemy się w stronę granicy z Hiszpanią, by po przekroczeniu Pirenejów znaleźć się w części Katalonii należącej obecnie do Hiszpanii. Tam prosto udamy się do Figueres, gdzie kilka godzin spędzimy w stworzonym przez Salvadora Dalí centrum teatralno-muzealnym. Po południu przejedziemy do Cadaqués, by odwiedzić dom, w którym mieszkał słynny surrealista. Spacer uliczkami miasteczka i kojący wpływ morza pozwolą zebrać siły na ostatni etap podróży, jakim będzie wizyta w historycznych zabudowaniach winiarni Mas Perafita, gdzie w otoczeniu wiekowych katalońskich winogradów zjemy ostatnią wspólną kolację popijaną winami z apelacji Empordà.

Dzień 7
Przejazd na lotnisko w Barcelonie i przelot do Polski.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

Wyjazd prowadzi Dorota Romanowska

 

GWARANTUJEMY

Zakwaterowanie – 6 noclegów w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 340 EUR); wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (zgodnie z programem); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; przejazdy na miejscu; przeloty; ubezpieczenie Signal Iduna KL, NNW i bagaż; opieka pilota-specjalisty winiarskiego. Dodatkowo płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; pokój jednoosobowy 340 EUR, ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów.
 
  • Brak innych terminów tej oferty