Wschodnia Sycylia

Etna – Taormina – Syrakuzy

Termin 3 kwietnia - 7 kwietnia 2018
Czas trwania 5 dni
Cena 1890 PLN + 940 EUR + przelot od 790 PLN
DODATKOWE INFORMACJE
722 100 224
 

Sycylia to największa, zupełnie wyjątkowa wyspa Morza Śródziemnego o bujnej przeszłości, nieujarzmionym charakterze i kosmopolitycznej duszy. Ze względu na swe strategiczne położenie na przestrzeni wieków władało nią wielu władców z zupełnie różnych kręgów cywilizacyjnych, stąd praktycznie na każdym kroku widać tu ślady dawnych kultur. Dziś oczarowuje przybyszów wspaniałą przyrodą, zróżnicowanymi zabytkami, doskonałą, opartą na znakomitych lokalnych produktach kuchnią i zadziwiającymi winami. Podczas planowanej na kwiecień wyprawy poznamy wschodnią część tej niesamowitej, wielokulturowej wyspy. Zapraszamy na Sycylię!

 

PROGRAM

Dzień 1 Katania
Popołudniu wylecimy z lotniska Katowice-Pyrzowice do Katanii. Wieczorem zjemy pierwszą wspólną kolację w restauracji słynącej z regionalnych specjałów, podczas której skosztujemy sycylijskich win pochodzących ze środkowej części wyspy.

Dzień 2 Syrakuzy
Rano przejedziemy z Katanii do Syrakuz – dynamicznego miasta o wielkiej przeszłości, którego zwiedzanie przywodzi na myśl podróż przez wieki. Było ono zarówno grecką metropolią, jak i perłą europejskiego baroku. Na jego wyjątkowy charakter składa się zarówno bogactwo zabytków z różnych okresów: greckiego, bizantyjskiego, normańskiego, aragońskiego, jak i niecodzienne otoczenie – naturalny port, jakim jest wyspa Ortygia, czyste morze, emanująca zielenią okolica oraz rezerwat z unikatowym zbiorem papirusów. Po południu udamy się do Tenuta Buonivini Planeta – posiadłości winiarskiej należącej do jednego z najbardziej znanych sycylijskich producentów wina. Po degustacji czeka nas już tylko krótki przejazd do położonego na wybrzeżu, malowniczego hotelu La Corte del Sole, gdzie w wyjątkowo pięknym otoczeniu zjemy kolację i przenocujemy.

Dzień 3 Ragusa i Modica
Kolejny dzień zaczniemy od przejazdu do słynącej z homogenicznej kultury i sztuki Ragusa Ibla. Razem z licencjonowanym polskojęzycznym przewodnikiem postaramy się odkryć architektoniczne cudeńka poukrywane w labiryncie krętych ulic, między arkadami, wysokimi schodami, dzwonnicami i fasadami pałaców. Z Ragusa Ibla udamy się do miasteczka Modica, słynącego z objętej patronatem UNESCO barokowej architektury oraz najstarszej na Sycylii fabryki czekolady Antica Dolceria Bonajuto, gdzie spróbujemy zupełnie unikalnych specjałów, m.in. wzorowanej na azteckim przysmaku xocoatl czekolady z cynamonem i wanilią czy pikantnej czekolady „doprawionej” peperoncino. Popołudniową porą skierujemy się w stronę nadmorskiego miasteczka Marzamemi, w pobliżu którego siedzibę ma winiarnia Feudo Ramaddini. Z owoców tutejszych zajmujących 20 hektarów i obsadzonych endemicznymi odmianami winogradów powstają wina najpełniej odzwierciedlające nietuzinkowy charakter południowo-wschodniej Sycylii, który za wszelką cenę postaramy się zgłębić. Powrót do hotelu La Corte del Sole na nocleg.

Dzień 4 Noto, plantacja cytrusów i Taormina
Podążając szlakiem wyjątkowych miejsc odwiedzimy niewielkie Noto zachwycające zarówno bogactwem barokowej zabudowy, jak i niesamowitą grą kolorów – ciepły, miodowy odcień budulca, z którego wzniesiono liczne pałace, klasztory i kościoły ostro kontrastuje tu z intensywnym błękitem nieba. Aby ochłonąć po nadmiarze wrażeń natury estetycznej przejedziemy do sielskiej posiadłości Tenute Mannino di Plachi. Początki tego zakątka sięgają 1800 roku, kiedy baron Franz Mannino rozpoczął przygodę z eksportem najbardziej charakterystycznych sycylijskich produktów, czyli wina i pomarańczy. Odwiedzimy plantację cytrusów i winogrady obsadzone charakterystycznymi dla regionu i niespotykanymi w innych miejscach na świecie odmianami nerello mascalese i nerello cappuccio, z których powstaje wino sygnowane DOC Etna Rosso. Chętni będą mogli spróbować swoich sił przy zbiorach słynnych sycylijskich pomarańczy. W tej wyjątkowej scenerii zjemy składający się z regionalnych produktów lunch na świeżym powietrzu, do którego podane zostaną powstające w posiadłości wina. Popołudniową porą udamy się do miasta szczycącego się mianem „perły Sycylii” – emanującej zmysłową atmosferą Taorminy, która położona na szczycie wzgórza, zwrócona w stronę morza i chlubiąca się antycznym teatrem greckim z widokiem na Etnę czaruje i uwodzi przybyszów od wieków. Aby poczuć urok tego miejsca, oprócz zwiedzania z przewodnikiem będziemy mieć czas na spokojny spacer zabytkowymi uliczkami i zanurzenie się w bogatej przeszłości miasta, gdyż tę noc spędzimy w hotelu w historycznym centrum Taorminy.

Dzień 5 Planeta Feudo di Mezzo
Na koniec jeszcze jeden mocny winiarski akcent i wizyta w kolejnej posiadłości będącej w rękach rodziny Planeta. Tym razem odwiedzimy przepięknie położoną u podnóża Etny Feudo di Mezzo. Spróbujemy pochodzących z wulkanicznego podłoża, naznaczonych wyraźnie mineralnym rysem win powstałych tak z endemicznych (carricante, nerello mascalese) jak i międzynarodowych (riesling) odmian, a także doskonałej oliwy, z której produkcji słyną posiadłości Planeta. Kończąc winiarskie peregrynacje po wschodniej części wyspy wzniesiemy toast lampką musującego wina brut metodo classico w wydaniu carricante in purezza. Po lunchu pozostanie nam tylko jeszcze zawarcie bliższej znajomości z żyjącą w ciągłej niepewności jutra Katanią, której czarno-biały pejzaż wyraźnie kontrastuje z barwnym życiem nocnym toczącym się w rozlicznych pubach, restauracjach i kawiarniach miasta. Wieczorem, po zwiedzaniu i spacerze, przejedziemy na lotnisko i wylecimy z Katanii do Katowic-Pyrzowic.

Uwaga: organizator zastrzega sobie prawo do zmiany kolejności realizacji poszczególnych punktów programu.

 

GWARANTUJEMY

Zakwaterowanie – 4 noclegi w pokojach dwuosobowych w hotelach o standardzie 4* (pokoje jednoosobowe za dopłatą 165 EUR); przeloty Katowice-Pyrzowice – Katania – Katowice-Pyrzowice; wyżywienie 2 razy dziennie: śniadania i obiady lub kolacje (zgodnie z programem); wino do obiadów/kolacji w ilości ok. 1/2 butelki na osobę; wizyty i degustacje zgodnie z programem; przejazdy na miejscu; przeloty; ubezpieczenie KL, NNW i Bagaż; opieka pilota-specjalisty winiarskiego.
Dodatkowo płatne: posiłki, napoje oraz świadczenia niewymienione w ofercie; nocleg w pokoju jednoosobowym 165 EUR; opłata za bagaż rejestrowany; ewentualne bilety wstępu do zwiedzanych obiektów; zwyczajowe napiwki 20 EUR.
 
  • Brak innych terminów tej oferty